Objevte šťavnatý, živý a divoký svět octové fermentace
díky tvorbě octu z bezových květů
Nejprve se spolu naučíme základy domácího octování.
Jakmile rozkvetou bezové květy, ukážeme si, jak na bezový ocet 3x jinak.
Kurz bude probíhat v květnu 2025 ve facebookové skupině a ve vašich e-mailových schránkách.
Čekají vás 3 základní octové lekce, ve kterých vám povím o svých začátečnických chybách, kterých doporučuji se vyvarovat, řeknu a ukážu vám, proč, jak a co dělat, aby se domácí ocet podařil.
Během dalších tří lekcí se naučíte se 3 způsoby, jak vytvořit základní, hodně silný a rychleji hotový bezový květový ocet.
Necháme si alespoň 10 dní (možná i více, záleží, kdy nám bezy rozkvetou), abyste mohli ocet zkusit založit, ptát se a aby byl na vaše dotazy k tématu dostatek prostoru.
Také milujete zpracovávat dary rostlin na zimu
a ten pocit, že jste i v zimě alespoň částečně soběstační?
☘️ Úplně nejvíc si užíváte chvíle sběru, na kraji lesa, pod voňavým rozkvetlým bezovým keřem, cítíte obrovskou vděčnost, milujete tvoření s bylinkami, ale času je málo, chcete si užít bylinkový sběr a pak bylinky zpracovat v lehkosti a radosti?
☘️ Děti ani rodina vlastně bezový čaj úplně moc nemusí, když se do něj nepřidá spousta medu a citronu a hledáte způsob, jak využít úžasné síly bezových květů?
☘️ Bezový sirup je super, děti ho milují, dospělí také, ale bez cukru (nebo kdyby toho cukru bylo aspoň míň, ach jo) by to bylo lepší?
☘️ Cítíte nejistotu, když se pouštíte do nového způsobu zpracování bylin a uvítali byste radu, jak na to a čemu se naopak vyhnout?
☘️ Máte málo času, protože „domácnost, děti, práce, zahrada“, ale chcete i tu, alespoň částečnou, soběstačnost? A léčivou sílu čerstvých lokálních potravin, bylinky, vůně, chutě, šťavnatost, jiskru, vitamíny…?
Jsem v tom s vámi a domácí octy jsou skvělou odpovědí, nejsou příliš náročné na čas, který s nimi strávíte, není potřeba je pasterovat, všechny látky jsou v nich přirozeně zakonzervovány bez tepelné úpravy i bez cukru.
Jak by se vám líbilo:
♡ vytvořit svůj malý střípek směrem k potravinové soběstačnosti intuitivně, lehce a hravě?
♡ vědět, že byliny neprošly tepelnou úpravou a je v nich zachována životadárná energie přírody?
♡ cukrem nakrmit raději octové kvasinky a po celý rok si užívat delikátní jemnou kyselost, chutě a vůně lahodného domácího octu?
♡ díky pití kvalitního octu před jídlem zmírnit výkyvy glukózové křivky (což bohužel neplatí u diabetu I)
♡ umět použít různé způsoby tvorby octu, vědět proč a jak a vyhnout se tak začátečnickým chybám?
Proč se mnou?
Jsem Helena Brtnická, zahradní architektka, zahradnice, sběračka bylin a darů rostlin a šperkařka. Práce s rostlinami, s půdou, zahradou, krajinou, se Zemí je mojí vášní, radostí a celoživotní inspirací.
♡ Rostliny a jejich dary jsou mou celoživotní láskou a vášní, zkoumám je, experimentuji si s nimi a učím se o(d) nich. O rostliny se zajímám už 30 let.
Nikdy ale není pozdě začít a vy se do světa darů rostlin můžete ponořit zrovna teď. Chcete-li, ráda budu na vaší cestě průvodcem.
♡ Učím se a studuji knihy a materiály od tradičních českých bylinářů i zahradníků i od současných českých a zahraničních autorit v práci s léčivými a jedlými bylinami, lokálními a sezónními surovinami i v zahradničení a pěstování rostlin.
Vy už hodiny na internetu a s knihami v ruce trávit nemusíte!
♡ V naší kuchyni se od jara do podzimu stále něco suší, nakládá, kvasí, fermentuje. Žiju tím, i když jsme ještě nedávno bydleli v malém bytě (aneb jestli nemáte vlastní zahradu, není to překážkou).
Uvidíte, že se do toho můžete pustit i vy sami!
♡ Mám tři malé děti a konzervativního muže – svoje experimentální výrobky testuji právě a výhradně na nich (pokud nepočítám sama sebe). „Chci do vody ocet!“ Zrovna před pár dny křičelo naše nejmenší dítko, které je jinak vůči divoké zeleni poměrně imunní 😊.