FERMENTOVANÝ A OXIDOVANÝ ČAJ Z ŠEŘÍKOVÝCH KVĚTŮ

Kvě 16, 2025

ŠEŘÍKOVÉ KVĚTY sběr bylinek, orlíčky, kontryhel jedlá rozkvetlá divoká léčivá zahrada, bezové květy, jaro, jarní sběr bylinek

Možná jste milovníci klasického čaje a možná, že vůbec ne a preferujete čaje bylinkové. Nebo vodu. Studánkovou, čistou, plnou energie. Nebo doplněnou nádherně voňavými octy na pití, kdo ví? Třeba vás ale zaujme čaj, který před pár lety okouzlil mne.

S fermentací a oxidací čajů jsem experimentovala už dříve, převážně s klasikou tohoto typu jako je oxidovaný čaj z maliníku, jahodníku nebo vrbovky. Že je neznáte? Tyhle čaje zmiňuji ve svém letním bylinkovém kurzu, který jsem před pár lety chystala a letos bych jej, i na vaše přání, ráda vytáhla na světlo, doplnila, zrevidovala a vyslala do světa. 

Teď ale ještě vládne jaro a voňavý květen.  Jedna z rostlin, se kterou mám květen neochvějně spojený, je šeřík. Voňavý a nádherný.

Jeho vůně probouzí uvnitř mne samé vzpomínky na dětsví a babiččinu zahradu, kde jsme trávili mnoho času a na velikánské laty šeříku, do kterých se dětský nosík mohl zabořit a celý se v nich schovat. V podobný čas kvetly na babiččině zahradě i obrovské červené orientální máky. Ty kytice šeříku vozila babička do bytu, zdobily jídelní stůl nebo malý stolek v obýváku a naplňovaly byt omamnou vůní.

To překvapení, když jsem kdysi zjistila, že květy šeříku jsou jedlé a léčivé! Samotné, pravda, nechutnají nějak extra lahodně, ale dokážou předat jídlu nebo nápoji kousek ze své vůně a to za to stojí. A tak jsou krásné a zdobí, úplně si dokážu představit dort zdobený šeříkovými květy, nebyla by to krása? 

Sběr šeříku a šeříkových květů

Každý rok jsem pak zkoušela různé šeříkové variace od pleťového šeříkového oleje, přes ocet, sirup a šeříkové květy v medu (ty jsou skutečně báječné).

Objev fermentovaného a oxidovaného šeříkového čaje byl pro mne velkým zlomem. Tehdy mi došlo, že tvořit fermentovaný a oxidovaný čaj je skutečně možné ze spousty dalších bylin, mladých lístků a květů, ne jen z maliníku, jahodníku a vrbovky. Jaké jsou mé další oblíbené vám povím třeba jindy v dalším článku.

Ačkoliv v internetových vodách najdete pravděpodobně mnoho různých návodů, jak na fermentovaný čaj, já se s vámi teď podělím o jeden ze dvou způsobů, které k fermentaci používám já sama.

FERMENTOVANÝ A OXIDOVANÝ ČAJ Z ŠEŘÍKOVÝCH KVĚTŮ

Nejprve si nasbíráme košík krásných rozkvetlých, šeříkových květů. Mohou to být šeříky klasické světle fialové, ale i bílé nebo tmavě purpurové, jednoduché i plnokvěté. Každá odrůda bude mít možná lehce jinou chuť a vůni. Velkokvěté odrůdy šeříku vypadají na první pohled lákavěji, protože bude rychleji obrané větší množství kvítků, ale já mám nejraději „divoké“ drobnokvěté šeříky – jednak kvůli jejich vůni a jemnosti, jednak i kvůli tomu, že, byť mají kvítky drobné – mnohem snáz se obírají.

Jednotlivé kvítky z lat obereme, ideálně bez stopek a kalichů.

Sběr šeříku a šeříkových květů

A teď uděláme pravý opak toho, co chceme, když sušíme klasické bylinky – ty chceme usušit nepoškozené, chceme aby nám nezhnědly (nezoxidovaly).

Květy necháme až 12 hodin zavadnout, pak lehce promačkáme, abychom narušili buněčnou strukturu. Nachystáme si čisté plátýnko nebo utěrku a promačkané květy na ni nasypene. Utěrku potom těsně zarolujeme/zavineme – aby se květy mohly lehce zapařit a začít fermentovat bez přístupu vzduchu. V pokojové teplotě necháme takto fermentovat 24 – 48 hodin.

Existuje i jiný způsob fermentace (ve sklenici), kde lze uplatnit (nebo taky ne) vyšší teplotu a kratší čas fermentace, za mne je to ale na úkor chutě čaje, mám raději pomalu fermentovaný, ať už v utěrce nebo ve sklenici.

ŠEŘÍKOVÉ KVĚTY sběr bylinek, orlíčky, kontryhel jedlá rozkvetlá divoká léčivá zahrada

Fermentované kvítky potom rozložíme na plátno na suchém, dobře větraném místě, kde zoxidují (zhnědnou), usušíme je a uskladníme v pevně uzavřené sklenici. Než budeme tento oxidovaný čaj připravovat, je dobré ho nechat alespoň jeden měsíc, i déle tzv. uzrát. To znamená, že bude čekat pěkně v suchu, ve tmě, ve sklenici a ještě vylepší svou chuť i vůni.

Čaj připravíme ze lžičky květů, kterou zalijeme horkou vodou a necháme 10 minut louhovat. Má jemnou nasládlou vůni, připomínající trochu šeřík a trochu čaj roibos.

Čaj je moc dobrý samotný, ale lze jej připravovat i s různým kořením  – já jej mám moc ráda doplňuji kořením ve stylu Dátá masala, nebo třeba s mlékem či rostlinným mlékem.

Dejte mi vědět, jestli jste ho vyzkoušeli nebo jestli vás láká ho ochutnat :-). 

TVOŘÍM PRO VÁS

ONLINE WORKSHOP

ZÁKLADY DOMÁCÍHO OCTOVÁNÍ A BEZOVÝ OCET 3X JINAK

předprodej květen 2026

Objevte šťavnatý, živý a divoký svět octové fermentace díky tvorbě voňavého octu z bezových květů 

Součástí kurzu jsou základní pravidla tvorby domácích octů. 

Další běh kurzu v proběhne v květnu 2026

OSOBNÍ A ONLINE KONZULTACE

Potřebujete poradit a probrat témata tvorby zahrady, přírodního zahradničení, permakultury, soběstačnosti, tvoření z darů rostlin práce s bylinkami nebo konzumace jedlých divokých rostlin a květů.

Jsem tu pro vás. Napište mi na info@helenabrtnicka.cz a domluvíme se na termínu konzultace.

Online konzultace 1200Kč/hod

Konzultace naživo 1200Kč/hod + doprava

 

Objevte omamné kouzlo medové fermentace a jak může být hraní si s jedlými, divokými a pečujícími dary rostlin jednoduché - z  pár ingrediencí vykouzlíte lahodné a hluboce vyživující elixíry. 

Recepty pro inspiraci ve vašem dalším kouzlení v kuchyni jsou součástí kurzu. 

Aktuálně neprobíhá.

Další příspěvky

Jak na kvašenou domácí limonádu?

Jak na kvašenou domácí limonádu?

Napiš mi prosím tě tvůj recept na kvašenou bezovou limonádu, přistála mi prosba, ne jedna, v posledních dnech ve zprávách. A tak píšu. Na bezovku trošku s křížkem po funuse, i když u nás ještě kvete, tak vyražte do vyšších poloh a stinných údolí, nicméně kvašená limonáda se dá tvořit celoročně a taky, za rok ten návod jako když najdete. Na konci...

ROZLOUČIT SE

ROZLOUČIT SE

Když ráno vstávám za tmy nebo večer za tmy rozsvítím světlo, stále čekám, že se lekne, s námahou zvedne a poběží, vlastně spíš odbelhá se někam schovat. Světlo měla spojené s blesky a bouřkou, a i když už poslední roky neslyšela, tak se blesků (i petard a ohňostrojů) bála, protože je skrze světlo vnímala. Pak už jí vadilo i rozsvícení žárovky,...

PŘÍBĚH ŠPERKU – Lunaria – Měsíčnice

PŘÍBĚH ŠPERKU – Lunaria – Měsíčnice

Když nosím svém náušnice Lunaria, ty první, původní, testovací, mám pocit, jako bych se celý rozzářila.  Takhle si připadám, když je nosím a tak mi to okolí i často potvrzuje, slovy, že mi to sluší nebo že zářím ( "Nejsi náhodou těhotná", zeptala se mne kamarádka. "Doufám, že ne, zněla moje odpověď, tři děti mi aktuálně úplně stačí k radosti i...

KOMENTÁŘE

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *