Sklizeň v lednu?

Led 24, 2018

Krajina i zahrada jsou u nás už týden a půl zasněžené, ale začátkem roku bylo nevídaně teplo a tak se sklízelo jedna radost.

Pravda je, že takovou zimní sklizní určitě nenasytíte strávníky. Pokud ale použijete uskladněnou a v létě zpracovanou zeleninu a doplníte ji zimními lahůdkami ze zahrady, dodáte svému tělu čerstvé vitamíny, kopec minerálů a svým chuťovým buňkám ozvláštnění méně pestré zimní skladby stravy (pokud se soustředíte hlavně na lokální potraviny 🙂 A to nemluvím o energii jídla, která z toho čerstvě utrženého, je vždy větší než z nějakou dobu uskladněné mrkve, zavařeného leča nebo sušených rajčat.

]

Co se týče zeleniny, tak na tu je třeba myslet už na jaře a v létě, aby stihla do zimy vyrůst, ale když zrovna sníh není, dají se sklízet i divoké bylinky!

 

Pampelišky pod listím jsou jako pod peřinkou

A co jsme lahodného začátkem ledna sklízeli s dětmi na zahradě my? Kadeřávek, růžičkovou kapustu, polníček a dokonce tři malé růžičky brokolice (měly v průměru asi 4 cm) a taky ptačinec, svízel, jahodníkové listy, pampelišky, divokou pažitku, našli jsme i bršlici, malinké kopřivy a plicníkové listy. Půda je rozmrzlá, mohla jsem vykopnout ještě nějaké topinambury,ale ty je nejlépe rychle sníst a já věděla, že je zrovna nespotřebujeme, tak příště.

A první lednovou sobotu jsme si pro změnu z procházky slunečné a s venkovní teplotou skoro jarní přinesli svízel, spoustu pampelišek, kopřivy, bršlici, malé lístky orseje jarního (ty jsou jedlé do doby, než rozkvetou první zářivě žluté květy), ptačinec. Babička vykopla kořen křenu, kořen pampelišky na pražení i kořen kostivalu (pozor, ten ne na jídlo!)

 Teď pod sněhovou pokrývkou se nám po divokých bylinkách moc pátrat nechce, raději si sníh s dětmi užíváme. Přesto sklízíme stále kadeřávek a růžičkovou kapustu. V záhonu zůstal ještě taky poslední pórek a kedluben gigant. V našem případě je gigant velikosti klasické kedlubny a pórek velikosti dost malé. Giganty a pórky potřebují opravdu hodně živin a vody a je to má velká výzva, vypěstovat je konečně v pořádné velikosti, ty největší mi totiž vždy již v ranném stádiu sklidí hryzec.

Doma pak „sklízíme“ klíčky munga a chystáme se vyset várku řeřichy, hrášku a pohanky na zelené výhonky. I bez zahrady se dá sklízet, zima nezima.

A až zase nebude sníh (ale já se tam nahoru přimlouvám, aby ještě nějaký týden vydržel) tak se vydejte na prosluněné louky, jižní svahy v lesících a slunné okraje kolem méně frekventovaných cest v přírodě a určitě najdete něco dobrého zeleného pro zimní oživení talíře.

Zelené divoké bylinky pak můžete nasekat na jemno a posypat s nimi jakékoliv jídlo místo petrželky, přidat je do salátu nebo si je rozmixovat s jablkem, hruškou nebo banánem na lahodné pití či zelenou přesnídávku.

 

Edit. 25.1. 2018 Sníh už teď pomalu taje, ale za sebe bych si přála ještě pár zasněžených a mrazivých týdnů. A jaro až potom, prosím, ne naopak!

 

 

 

 

TVOŘÍM PRO VÁS

Objevte omamné kouzlo medové fermentace a jak může být hraní si s jedlými, divokými a pečujícími dary rostlin jednoduché - z  pár ingrediencí vykouzlíte lahodné a hluboce vyživující elixíry. 

Recepty pro inspiraci ve vašem dalším kouzlení v kuchyni jsou součástí kurzu. 

Ke kurzu TUDY. 

Objevte tajemství a pečující sílu octové fermentace, naučíte se vykouzlit luxusní a jedinečné octy i z těch nejroztodivnějších ingrediencí a jejich kombinací a objevíte nové způsoby, jak mohou domácí octy rozzářit i ozdravit vaši kuchyni a dodat jí šmrnc a šťavnatost.

Recepty pro inspiraci ve vašem dalším kouzlení v kuchyni jsou součástí kurzu. 

Ke kurzu TUDY. 

OSOBNÍ A ONLINE KONZULTACE

Potřebujete poradit a probrat témata tvorby zahrady, přírodního zahradničení, permakultury, soběstačnosti, tvoření z darů rostlin práce s bylinkami nebo konzumace jedlých divokých rostlin a květů. 

Jsem tu pro vás. Napište mi na helena@helenabrtnicka.cz a domluvíme se na termínu konzultace. 

Online konzultace 1200Kč/hod

Konzultace naživo 1200Kč/hod + doprava

 

Další příspěvky

Višňové inspirace a recepty

Višňové inspirace a recepty

Jsem velký milovník veškerého ovoce včetně višní. A tak když jsme předvíc než deseti lety pořídili naši první zahrádku, hned jsme jednu zasadili. Vyrostla za tu dobu krásně, je z ní strom, který je každé jaro obsypaný nádhernými bílými květy - jako nevěsta  bzučí na něm včely. Jenže zahrádka za ty roky zdžunglovatěla, višničce stíní i sousedovic...

Zamyšlení nad křehkostí života na Zemi

Zamyšlení nad křehkostí života na Zemi

Letošní svatojánský den jsem si nechala pro oslavu přírody, rostlin, energie léta. Pro sebe, svého muže a své děti. Pro sběr bylin a květin, vití věnců v ženském kruhu a krásnou letní oslavu v naší lesní školce. Pro rituál prostředního - přechodu od předškoláčka ke školákovi - který mu naše úžasná lesní školka a kruh skvělých rodin okolo ní -...

KOMENTÁŘE

4 komentáøù

  1. Eva

    Dobrý den, kde jste prosím sehnala semínka brokolice Nine star? Děkuji

    Odpovìdìt
    • helenabrtnicka

      Dobrý den, z anglického obchodu brownenvelopeseeds.

      Odpovìdìt
  2. Nine star semena

    Dobry den, shanim seminka Nine star brokolice. Mohu poprosit o info kde se Vam podarilo sehnat? Pripadne pikud byste mela vzorek na prodej?

    Dekuji preji krasny den
    Sarka

    Odpovìdìt
    • helenabrtnicka

      Hezký den, semínka jsem měla z anglického eshopu brownenvelopeseeds. Pokud se podaří, budu mít Nine Star Perennial Brocoli letos nasemenařenou a budu moct nabídnout její semínka zájemcům :-). Sledujte, prosím blog nebo mé fb a instagramové stránky, určitě o tom dám vědět. Krásný den,Hela

      Odpovìdìt

Odpovìzte na helenabrtnicka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *