Fialková nadílka

Dub 16, 2018

Fialky miluji od mala. Pamatuji si, jak jsme je chodily s babičkou obdivovat, vonět k nim a nasbírat vždy malou kytičku na kopec do křovin kousek od jejich domu. Ta pak byla v malinkaté skleničce postavená na lednici a já jsem stále prosila babičku, ať mi ji podá, abych si mohla čichnout. Fialková vůně mne vždy přenese do vzpomínek, kdy jsem jako malá byla u babičky často a chodily jsme tam na jaře na procházky ještě s prababičkou. Voňavá a květinová vzpomínka ♥.

Byla jsem proto moc ráda, když jsem si mohla ze zahrádky babičky mého muže přesadit do své zahrádky u řeky několik trsů  fialek. Fialových, růžových, bílých, voňavých. Dala jsem je pod stromy (původně rostly v křovinách) ale asi je tam na ně moc stínu, rostou, listy bují, ale mnoho mi nekvetou (možná taky proto, že se mi každý rok zdá, že slimákům moc chutnají jejich květy, stejně jako maceškové). Musím je zkusit vysadit více na sluníčko nebo rovnou na pozemek k budoucímu domečku :-).

Fialky byly spolu se sedmikráskami a pampeliškami jedny z prvních jedlých květů, které jsem ochutnala. Jejich chuť je jemná, nasládlá a taková silně voňavá, co jiného od fialek čekat :-). Jsou krásnou ozdobou salátů i sladkých dezertů. Jedlé jsou i listy, které , když jsou mladé, jsou velmi jemné a chutné a dají se tak krásně přidávat do salátů.

Fialky jsou i silné léčivé bylinky, mají v sobě jemnou změkčující sílu a tak jsou vhodné na kašel,  uvolňují a rozpouští hleny a ocení je i naše pokožka – violka vonná je skvělou bylinkou pro různé masti, pleťové vody i obklady. Juliette de Bairacli Levy uvádí, že violka je i skvělou bylinkou na zklidnění a její listy používá s mnoha dalšími bylinami na léčivé bylinné obklady.

Letos v lese na kopci nad naší zahrádkou rozkvetlo neuvěřitelné množství fialek. Vždy tam rostly, ale takovouto fialovou záplavu si nepamatuji. Jen jsem seděla v lese v podřepu, slunce svítilo skrz drobounké rašící lístečky stromů a celý vzduch lesa byl naplněn silnou vůní. Připadalo mi to jako kouzlo. Díky náhlým teplým dnům fialky rychle rozkvetly a tak jsme se s dětmi znovu vydali na kopec, nasbírat divokou pažitku a mističku fialkových květů, jenom trochu té fialové nádhery sesbírat na dlaní i s jejich sílou a schovat si ji pro léto, podzim i zimu.

Hrstičku fialek jsme s dětmi nasušili do čajů, 2 hrsti použili na fialkovo medový sirup, další hrst na fialkový ocet a pár kvítků s listy šlo do směsi slunečnicového, mandlového a jojobového oleje, do kterého postupně přidám ještě květy růže, růžového gerania, měsíčku a řebříčku na pleťový olej.

Fialkovo medový sirup

  • 2 hrsti fialek
  • med

Do čisté skleničky vrstvím květy fialek, vrstvu medu, opět květy fialek a zakončím vrstvou medu. Nechám v teple, až fialky s medem vytvoří tekutý sirup. Po 2-4týdnech mohu slít a uložit v chladu nebo uložím v chladu i s kvítky fialek. Užíváme při kašli.

Fialkový ocet

  • 1/2 hrnku kvalitního octa (ideálně domácího jablečného)
  • hrst fialek

Do octa vložím fialky a maceruji 4 týdny. Používám k dochucení salátů nebo naředěné vodou 1:10 (ocet: voda) jako pleťové tonikum.

Pleťový olej

hrst kvítků a listů fialek

olej nebo směs olejů vhodných na pleť, já jsem použila slunečnicový, mandlový a jojobový

další bylinky dle vl. výběru v průběhu roku (měsíček, řebříček, růže, růžové geranium)

Osušené bylinky (v případě že omývám, byla rosa apod.) v libovolném množství naložím do čisté sklenice a zaliju olejem tak, aby byla vrstva bylinek zakrytá, zakryju plátýnkem, nezavírám, bylinky by  mohly zplesnivět. Postupně přidávám další bylinky dle vlastního výběru a po posledním sběru nechám macerovat alespoň 4 týdny, poté sliju a uskladním v temnu a na chladnějším místě. Olej používám vždy na navlhčenou pleť, ideálně po omytí oblïčeje, rukou nebo těla nebo v kombinaci s květinovou vodou.

Ať vám svět voní fialkově ♥

 

 

 

TVOŘÍM PRO VÁS

ONLINE WORKSHOP

ZÁKLADY DOMÁCÍHO OCTOVÁNÍ A BEZOVÝ OCET 3X JINAK

předprodej květen 2025

Objevte šťavnatý, živý a divoký svět octové fermentace díky tvorbě voňavého octu z bezových květů 

Součástí kurzu jsou základní pravidla tvorby domácích octů. 

Aktuálně neprobíhá.

OSOBNÍ A ONLINE KONZULTACE

Potřebujete poradit a probrat témata tvorby zahrady, přírodního zahradničení, permakultury, soběstačnosti, tvoření z darů rostlin práce s bylinkami nebo konzumace jedlých divokých rostlin a květů.

Jsem tu pro vás. Napište mi na info@helenabrtnicka.cz a domluvíme se na termínu konzultace.

Online konzultace 1200Kč/hod

Konzultace naživo 1200Kč/hod + doprava

 

Objevte omamné kouzlo medové fermentace a jak může být hraní si s jedlými, divokými a pečujícími dary rostlin jednoduché - z  pár ingrediencí vykouzlíte lahodné a hluboce vyživující elixíry. 

Recepty pro inspiraci ve vašem dalším kouzlení v kuchyni jsou součástí kurzu. 

Aktuálně neprobíhá.

Další příspěvky

PŘÍBĚH ŠPERKU – Lunaria – Měsíčnice

PŘÍBĚH ŠPERKU – Lunaria – Měsíčnice

KDYŽ NOSÍM SVÉ NÁUŠNICE LUNARIA, TY PRVNÍ, PŮVODNÍ, TESTOVACÍ, MÁM POCIT, JAKO BYCH SE CELÁ ROZZÁŘILA. Takhle si připadám, když je nosím a tak mi to okolí i často potvrzuje, slovy, že mi to sluší nebo že zářím ( "Nejsi náhodou těhotná", zeptala se mne kamarádka. "Doufám, že ne, zněla moje odpověď, tři děti mi aktuálně úplně stačí k radosti i...

PŘÍBĚH ŠPERKU – Delfíní andarka

PŘÍBĚH ŠPERKU – Delfíní andarka

Když tvořím šperk na zakázku je to různé. Někdy je představa jasná a jen ladíme detaily. Někdy je představa částečná, a lze na jejím základě nakreslit návrh a pak jej realizovat. Někdy máme kámen, který potřebuje sám říct, co a jak bude. Moje ruce, ve spolupráci s kovem a ostatními materiály, postupně hledají formu, jak má šperk vypadat. Při té...

DÝŇOVÁNÍ III – dýňové křehké těsto

DÝŇOVÁNÍ III – dýňové křehké těsto

Už poměrně dlouhou dobu si říkám,. že bych se ráda vrátila ke sdílení skrze stránky blogu. Přemýšlím, co mi v tom vlastně tak dlouho bránilo, protože třeba tento článek a slova níže jsem psala před rokem, ale nikdy je nezveřejnila:"Ráda bych psala a sdílela pravidelněji, ale nekladu teď na sebe žádný velký tlak, po téměř dvouleté pauze v online...

KOMENTÁŘE

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *